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CAMPAIGN FINANCE; LOBBYING LAW 

 
Facts 

 
You are an elected state representative.   You posed questions regarding forming and 
participating in an organization whose purpose would be to recruit, train, and mentor 
conservative women  candidates to the Legislature.    You indicated that the organization 
would be established as a 501(c)(4) corporation.  You also stated that the organization would 
seek individual sponsors for the training and mentoring of candidates, and that candidates 
would apply to participate in the organization’s program.   You state that the organization 
would not be involved with a lobbying organization and you would not use your state office 
to participate in the organization. 

 
Questions 

 
You ask the following questions: 

 
1.   May a 501(c)(4) organization be affiliated with a political party? 

 
2.   Would your participation in such an organization violate any provisions of the Ethics 
Code for State Public Officials or the state elections laws? 

 
3.   May a lobbyist donate to such an organization? 

 
4.   Must a candidate pay to “join” such an organization or benefit from its services? 

 
5.   May  the  organization  provide  scholarships  to  individuals  selected  for  training  and 
mentoring? 

 
Discussion 

 
Question 1.  May a 501(c)(4) organization be affiliated with a political party? 

 
Your specific question is governed, in part, by Internal Revenue Service regulations.  While 
we can provide general information, you should rely on guidance from the IRS or a tax 
advisor for specific answers related to the organization’s activities and any tax implications.1 

 
 

1 The IRS publishes a Compliance Guide for Tax-Exempt Organizations, Publication 
4221-NC which can be found at 
http://www.irs.gov/charities/article/0,,id=159929,00.html. 

 
As the Compliance Guide states: 

 
Section 501(c)(4), (c)(5) and (c)(6) organizations may engage in limited 
political campaign activities on behalf of or in opposition to candidates for 
public office. Political campaign activities are those that influence or 
attempt to influence the selection, nomination, election, or appointment of 

http://www.irs.gov/charities/article/0%2C%2Cid%3D159929%2C00.html
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More broadly, this question implicates some of the basic principles and statutes underlying 
the Government Accountability Board’s oversight and enforcement of political activity, 
specifically that of corporations.  While the Board cannot make a definitive judgment on all 
the organization’s activities without more specific information about its planned endeavors, 
several general guidelines can be offered.  Some activities would be clearly prohibited and 
some would be permitted, depending upon 1) whether the organization charges for its 
materials and services, and 2) whether an individual benefiting from those services is a 
candidate for office at the time the organization’s materials and services are provided. 

 
To provide useful guidance, it is necessary to outline some of the statutes governing political 
activity in Wisconsin. 

 
You indicate that the organization is intended to operate as a 501(c)(4) corporation.  Such 
organizations are subject to the campaign finance regulations contained in Chapter 11 of the 
Wisconsin Statutes.  Under Wisconsin law, corporations are prohibited from making any 
contributions or disbursements for a political purpose, except to promote or defeat a 
referendum.2    The definitions of contributions and disbursements include money as well as 
in-kind donations which may include campaign materials, supplies and advertising, or an 
item or service of merchantable value.3   However, services for a political purpose on behalf 
of a candidate which are rendered by an individual who is not compensated for those services 
do not fall under the definition of political contributions.4 

 
Contributions and expenditures of an organization are made for a “political purpose” when 
they are done for the purpose of influencing the election or nomination for election of any 
individual to state or local office.5    A candidate is defined as a person for whom it is 
contemplated or desired that votes be cast at any election, whether or not the person is 
elected or nominated, and who either tacitly or expressly consents to be considered as a 
candidate.6 

 
 
 
 
an individual to a federal, state, or local public office. In order to retain 
tax-exempt status, the organization must ensure that its political campaign 
activities do not constitute the organization’s primary activity.1 

 
Violations of this restriction may affect the organization’s tax-exempt status, and are 
enforced by action of the IRS, not the Government Accountability Board. Therefore, the 
Board is not in a position to make a determination as to whether any particular activity or 
communication of the organization would constitute prohibited campaign activity under the 
IRS Code. 

 
2 Section 11.38, Wis. Stats. 

 
3 Sections 11.05(6)(a), 11.05(7), Wis. Stats. 

 
4 Section 11.05(6)(b)1., Wis. Stats. 

 
5 Section 11.01(16), Wis. Stats. 

 
6 Section 11.01(1), Wis. Stats. 
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Thus: 
 
(1) The organization you describe, although it is a corporation, would not be considered to be 
making a political contribution to, or disbursement on behalf of, a candidate if it charges a 
fair market value for its materials or services.  Assuming that IRS regulations do not prohibit 
it, the organization could provide materials or training to individuals, whether or not they are 
official candidates, if it charges the fair market value for the materials or services.  By 
charging fees the organization would avoid providing a monetary or in-kind contribution to a 
candidate in violation of §11.38, Wis. Stats. 

 
(2) The organization could arrange mentoring and networking opportunities, which have no 
merchantable  value,  to  candidates  without  charge,  except  to  the  extent  those  activities 
involve disbursements such as mailing or event costs.  The campaign finance statutes do not 
prevent a candidate from associating informally with mentors or advisors.  However, if 
employees of the organization are compensated by the organization for political services 
provided to a candidate, such services would be considered an in-kind contribution from the 
corporation and would be prohibited under §11.38, Wis. Stats. 

 
(3) The organization may provide materials and services free of charge to individuals who 
are not candidates for state or local office.  While the definition of candidate is somewhat 
subjective when the individual has not yet taken any concrete steps to campaign for an office, 
an individual certainly becomes a candidate upon filing nomination papers for an office or 
upon raising and spending funds for a campaign.  If an individual has not formed the intent to 
be considered for a specific office or received contributions or made disbursements as part of 
a campaign for the office, the individual is not a candidate and the organization could provide 
any materials or services free of charge without violating the statutory ban on corporate 
contributions. 

 
This outline of Wisconsin’s campaign finance regulations helps to determine the responses to 
your remaining questions. 

 
Question 2.  Would your participation in such an organization violate any provisions of the 
Ethics Code for State Public Officials or the state elections laws? 

 
In  general,  the  elections  statutes  do  not  prohibit  your  participation  in  such  an 

organization, whether as a board member, employee or volunteer, although there are some 
potential issues to keep  in mind.   As explained above, if  you were to work as a paid 
employee of the organization and provide services which have a merchantable value to 
political candidates or other political committees, the corporation would be making an illegal 
in-kind contribution if it provides those services free of charge.  In addition, if you as a 
candidate receive political materials or services from the organization, your own campaign 
committee would need to pay for those items. 

 
Similarly, the Ethics Code for State Public Officials does not prohibit your involvement with 
such an organization.   As with any private organization with which a public official is 
involved, specific issues or questions may arise under the Ethics Code and you may address 
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any specific questions to the Board as those issues arise.  However, you should not use the 
status or prestige of your office to raise funds for the organization.7 

 
Question 3.  May a lobbyist donate to such an organization? 

 
Wisconsin Statutes do not prohibit a lobbyist or lobbying principal from donating to the type 
of organization you describe.  However, as an elective state official, you may not solicit such 
organizations for donations and you should not accept remuneration from the organization 
unless you can clearly demonstrate that no monies received from a lobbying organization are 
used in that remuneration.8 

 
Question 4.   Must a  candidate pay to  “join” such an  organization or benefit from its 
services? 

 
As indicated in the analysis provided in the response to Question 1 above, because the 
organization would exist as a corporation, an individual who is a candidate must pay for 
materials or services that have a merchantable value which are provided by the organization. 
Otherwise, the corporation would be making an illegal contribution or expenditure for 
political purposes.9   An individual who is not yet a candidate could receive benefits from the 
organization provided that the materials or services are not done for the specific purpose of 
supporting the individual’s campaign. 

 
Question 5.  May the organization provide scholarships to individuals selected for training 
and mentoring? 

 
Providing scholarships to individuals who participate in the organization’s training and 
mentoring would have the effect of providing those services at no or reduced charge. 
Therefore, the answer to this question depends upon whether or not the individual is a 
candidate for office at the time of receiving materials or services from the organization.  If 
not, then the organization can provide a scholarship to the individual.  If the individual is a 
candidate, the organization cannot provide materials or services that assist the individual’s 
candidacy at a less-than-fair-market rate without violating the ban on corporate contributions. 
As  noted  above,  however,  networking  and  mentoring  alone  which  do  not  involve 
expenditures would not normally constitute political services that are subject to the ban on 
corporate contributions. 

 
Advice 

 
The Government Accountability Board advises: 

 
1)  A 501(c)(4) corporation such as you describe should rely on IRS regulations or a tax 
adviser to determine whether its activities constitute political activity which would affect its 
tax-exempt status or tax liability. 

 

 
 

7 Section 19.45(2), Wis. Stats. 
 

8 Section 13.625(3), Wis. Stats. 
 

9 Sections 11.38, 11.01(16), Wis. Stats. 
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2)  Under state election statutes, such an organization can produce and provide materials to 
recruit and train individuals to become candidates for public office only if a) the individual 
pays for materials and services that have a merchantable value, or b) the individual is not yet 
a candidate for office. 

 
3)  The organization could not provide materials or services with a merchantable value to 
individuals who have tacitly or expressly consented to act as a candidate without charging for 
such items.  However, informal networking and mentoring are not activities that have a 
merchantable value unless they involve costs to organize and conduct them. 

 
4)   There is no general prohibition in the election laws or Ethics Code for state public 
officials which would prevent your involvement with the organization you describe.  Your 
personal campaign committee would be required to pay for any materials or services the 
organization provides you to assist with your own candidacy. 

 
5)  Lobbyists and lobbying principals may contribute to the type of 501(c)(4) organization 
you describe. 

 
6)   You may not use the status or prestige of your office to solicit donations to the 
organization and you may not solicit lobbyists or lobbying organizations for donations. 

 
7)  A candidate must pay for any materials and services provided by such an organization 
which have a merchantable value, but an individual who is not yet a candidate is not required 
to pay to join such an organization or benefit from its services provided that the organization 
is not specifically attempting to influence that individual’s election or nomination to office. 

 
8)  A 501(c)(4) organization can provide scholarships to individuals selected for training and 
mentoring, unless the individual is already a candidate for office. 

 
9)  The organization is not required to charge a fee to provide informal networking and 
mentoring opportunities, even to individuals who are candidates, unless those activities 
involve organizing or event costs.  In that case a candidate must pay for such services but an 
individual who is not a candidate may participate at a reduced charge or no charge. 


