2022 ETH 01
CAMPAIGN FINANCE — REPORTING OF JOINT ADVERTISEMENTS

You are an attorney for a statewide organization. You requested that the Commission provide
advice on proper campaign finance reporting for joint express advocacy paid advertisements
(“ad”). Specifically, you presented two scenarios listed below:

1. The cost of the advertising is split by the two campaign committees.

a. We assume each committee would report a disbursement equal to their committee’s
actual cost.

b. Does each candidate committee also need to recognize an “in-kind” contribution
from the other in this case? (If so, this seems to somewhat limit the ability of the
committees to pursue such joint efforts since the contribution limit between two
local candidate committees may be reached quickly.)

2. The cost of an ad is paid for by Candidate Committee A, but Candidate Committee B
is consulted about and approves the ads, which say, “Vote for A and B.”
a. Presumably, Candidate Committee B needs to report an in-kind contribution, but in
what amount—50% of the cost of the ad? 100%?
b. What about Candidate Committee A’s expenditure report? How would this
committee reflect the expenditure?
c. Itappears that the contribution limit between two local candidate committees would

apply.

Additionally, you requested advice on how the potential in-kind contributions would affect
contribution limits.

Summary:

It is the opinion of the Commission that when candidate committees purchase a joint ad and share
the cost of such ad, there is an exchange of in-kind contributions between the candidate committees
for the portion they did not pay. Similarly, when candidate committees agree to a joint ad and one
candidate committee pays for the full cost for the other committee(s), there is an in-kind
contribution disbursed by the candidate committee paying for the ad and an in-kind contribution
being received by the other committee(s) participating in the joint ad. The exchanged in-kind
contributions count towards the contribution limits. Additionally, the exchanged in-kind
contributions must be considered in determining whether the committees will exceed the threshold
to remain on exempt status.

Analysis

Applicable Law

Candidate committees are subject to reporting requirements in Wisconsin Statutes Chapter 11 and
Wisconsin Administrative Code Chapter ETH 1. Before analyzing the applicable provisions of
campaign finance law, there are several definitions that are important to know.



Wis. STAT. § 11.0101(8)(a)

(8)

(a) Except as provided in par. (b), “contribution™ means any of the following:

1. A gift, subscription, loan, advance, or transfer of money to a committee.

2. With the committee's consent under s. 11.1109, a transfer of tangible personal property
or services to a committee, valued as provided under s. 11.1105.

3. A transfer of funds between committees.

4. The purchase of a ticket for a fundraising event for a committee regardless of whether
the ticket is used to attend the event.

Wis. STAT. § 11.0101(10)(a)

(10)

(a) “Disbursement"” means any of the following:

1. An expenditure by a committee from the committee's depository account.
2. The transfer of tangible personal property or services by a committee.

3. A transfer of funds between committees.

Wis. STAT. § 11.0101(11)

(11) “Express advocacy" means a communication that contains terms such as the
following with reference to a clearly identified candidate and that unambiguously relates
to the election or defeat of that candidate:

(a) “Vote for".

(b) “Elect".

(c) “Support".

(d) “Cast your ballot for".

(e) “Smith for ... (an elective office)".

(F) “Vote against".

(g) “Defeat".

(h) “Reject".

(i) “Cast your ballot against".

The relevant statutory provisions are as follows:

Wis. STAT. § 11.0104(1)

(1)

(a) Except as provided in par. (b), any committee which does not anticipate accepting or
making contributions, making disbursements, or incurring obligations, and any conduit
which does not anticipate accepting or releasing contributions, in an aggregate amount
exceeding $2,000 in a calendar year may file an amended registration statement with the
appropriate filing officer indicating that fact. The committee or conduit shall certify the
amended registration in the manner required under s. 11.0103 (3) (c) and shall include the
information required to be reported by that committee or conduit on its continuing reports.
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This statute provides that candidate committees may claim exempt status, meaning that the
candidate committee will be exempt from filing campaign finance reports. This status is available
to candidate committees which do not anticipate accepting or making contributions, making
disbursements, or incurring obligations, and any conduit which does not anticipate accepting or
releasing contributions, in an aggregate amount exceeding $2,000 in a calendar year.

Wis. STAT. § 11.0204(1)(a)

(1) Contributions and disbursements.

(a) Each candidate, through his or her candidate committee, shall make full reports, upon
a form prescribed by the commission and certified as required under s. 11.0103 (3) (c), of
all contributions, disbursements, and obligations received, made, and incurred by the
candidate committee.

This statutory provision requires that candidate committees report all contributions and
disbursements.

Wis. STAT. 8§ 11.1101(2)

(2) Candidate committees. A candidate committee may contribute to another candidate
committee no more than the following amounts specified for the candidate whose
nomination or election the committee supports [See Figure 11.1101 following]:

(h) Candidates for local offices, an amount equal to the greater of the following:

1. Five hundred dollars.

2. Two cents times the number of inhabitants of the jurisdiction or district, according to the
latest federal census or the census information on which the district is based, as certified
by the appropriate filing officer, but not more than $6,000.

This statute provides the contribution limits for contributions between candidate committees.
Specifically for this case, the contributions limits for local candidates are provided above.

Wis. STAT. § 11.1105

(1) Except as provided ins. 11.1111, for purposes of complying with a contribution limit
under this section, the value of a contribution of any tangible or intangible item, other than
money, is the item's fair market value at the time that the individual or committee made the
contribution.

(2) Except as provided ins. 11.1111, for purposes of complying with a contribution limit
under this section, the value of a contribution of a service is the fair market value of the
service at the time that the individual or committee made the contribution.

These statutory provisions provides that contributions of intangible items are given the value of
the item or service’s fair market value at the time the contribution is made.
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Wis. ADMIN. CobeE ETH 1.20(1)

(1) Inthis section:

(a) “Actual value" means the fair market value.

(b) “Authorized person” means a candidate, treasurer, agent, other person whom a
candidate designates, or a person whom any other registrant designates to authorize a
proposed in-kind contribution.

(c) “Contributor" means any individual or registrant who proposes to make an in-kind
contribution.

(d) “Date of contribution™ means the time as of which the benefit, of the thing of value
given or of the service performed, is conferred upon the candidate's campaign or upon the
registrant.

(e) “In-kind contribution™ means a disbursement by a contributor to procure a thing of
value or service for the benefit of a registrant who authorized the disbursement.

(F) “Registrant” has the same meaning as provided in s. 11.0101 (6) and (7), Stats.

Wis. ADMIN. CobeE ETH 1.20(6)

(6) An in-kind contribution shall be reported as received and accepted by the candidate or
registrant on the date that the benefit, of the material supplied or the service performed, is
conferred upon the candidate or other registrant.

Wis. ADMIN. CobeE ETH 1.20(9)

(9) Any registrant who makes or receives an in-kind contribution shall report the
contribution on its campaign finance report.

These provisions require that candidate committees report in-kind contributions that they make or
receive and instruct candidate committees on what date to use when reporting.

It is important to note that neither the statutes nor administrative code contemplate joint
advertisements. The only type of sharing or joint efforts contemplated in the current statutes is in
the context of polls.® Prior to the rewrite of the campaign finance statutes that occurred in 2015,
the statutes did expressly contemplate shared fundraising. Before candidate committees engaged
in such fundraising, the statutes required candidate committees to determine how to allocate the
contributions and disbursements. It is not clear whether the statutes applied to joint ads that were
not seeking contributions. This is no longer part of the statutes.

L Wis. STAT. § 11.1111(5).
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Application

1. Isthere a contribution? If so, what is contributed.

Candidate committees are required to report all contributions received and disbursements made.?
This includes any in-kind contributions received or in-kind contributions made to other candidate
committees.® A contribution is defined as any of the following:

1. A gift, subscription, loan, advance, or transfer of money to a committee.

2. With the committee's consent under s. 11.1109, a transfer of tangible personal property
or services to a committee, valued as provided under s. 11.1105.

3. A transfer of funds between committees.

4. The purchase of a ticket for a fundraising event for a committee regardless of whether
the ticket is used to attend the event.*

An in-kind contribution means a disbursement by a contributor to procure a thing of value or a
service for the benefit of a registrant who authorized the disbursement.®

In scenario one of your request for advice, the advertisement cost is being split by two candidate
committees. Each candidate committee is paying the vendor only half the cost of the ad. The
question, then, is whether the unpaid half of the ad is an in-kind contribution to the other candidate
committee. An in-kind contribution occurs when there is disbursement for something of value or
a service for the benefit of the recipient with the recipient’s consent. In this case, it is clear there
is consent from each party, as they are jointly purchasing the ad. Each candidate committee will
only be paying half the cost of the ad to the vendor. The ad would not have run without the full
cost being paid. Each candidate committee will receive a thing of value, half of the cost of the ad,
for its own benefit from the other candidate committee. As such, the Commission advises that
when candidate committees purchase a joint ad and share the cost of such ad, there is an exchange
of in-kind contributions between the candidate committees for the portion they did not pay.

Similar advice applies to a joint ad for which one candidate committee pays, but the ad is shared
by two candidate committees. One candidate committee will have made a disbursement for the ad,
which is also an in-kind contribution to the other candidate committee, as it is something of value
for the benefit of that candidate committee, for which it did not make a disbursement. The
candidate committee that paid the full amount will have made an in-kind contribution (non-
monetary) to the other candidate committee for the full amount of the ad. The candidate committee
that did not pay the vendor for the ad will be receiving an in-kind contribution (non-monetary) for
the full amount of the ad.

2\Wis. STAT. § 11.0204(1)(a).

3 Wis. ADMIN. CoDE ETH 1.20(6) and (9).
4 Wis. STAT. § 11.0101(8)(a).

5 Wis. ADMIN. CoDE ETH 1.20(1)(e).
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2. How are the transactions reported?

The two scenarios you have requested advice for involve two candidate committees. This opinion
will refer to the candidate committees as “Committee A” and “Committee B.” For purposes of this
opinion, the value assigned to the ad will be $500.00. It is important to note that in practice, the
value of the ad is something that should always be known, as it is the actual value/fair market value
the vendor charges for the ad.

Scenario One Reporting

In scenario one, a $500.00 joint ad, encouraging support for each candidate committee, is split
evenly by Committee A and Committee B. Committee A and B each make a disbursement to the
vendor for half of the cost of the ad. Each Committee will report a $250.00 disbursement to the
vendor supplying/producing the ad in their campaign finance report covering that period of time.

To report the in-kind portion of the transaction, the Committees must each report an in-kind
contribution received from the other Committee, and an outgoing in-kind disbursement to the other
Committee. For example, Committee A will report an in-kind contribution of $250.00 received
from Committee B, as well as an in-kind disbursement of $250.00 to Committee B. Committee B
will report likewise.

Scenario Two Reporting

In scenario two, the $500.00 ad is paid for entirely by Committee A. Committee B is consulted
about the ad and approves and accepts it. The ad is still a joint ad encouraging support for both
Candidate A and B. Committee A should report a disbursement of $500.00 to the vendor for the
ad. The disbursement for the ad is also an in-kind contribution of $500.00 to Committee B, as it is
something of value for the benefit of Committee B, for which Committee B did not make a
disbursement. Therefore, Committee A should also report a disbursement of a $500.00 in-kind,
non-monetary contribution to Committee B.

Committee B is not making any disbursement for the ad, but it is accepting the ad from Committee
A. Committee B is receiving an in-kind contribution, because it is receiving value from the ad.
Committee B will report receiving an in-kind contribution of $500.00.

When reporting the in-kind contribution, Committee B will report both an in-kind contribution of
$500 and an in-kind disbursement of $500. Committee B must report the disbursement to off-set
the contribution, as it is a receipt of something of value, not a monetary contribution. This
maintains an accurate cash balance on its reports.

Contribution Limits

Your request also seeks advice on the contribution limits application using the same two
hypotheticals. For purposes of this opinion, we will assume the contribution limit for the local
office is $500.00 and that Committee A and Committee B have never contributed to one another.



In each scenario the candidate committees will be subject to contribution limits for candidate
committees. Specifically, the limits for local candidate committees will be applicable. The limits
are as follows:

(h) Candidates for local offices, an amount equal to the greater of the following:

1. Five hundred dollars.

2. Two cents times the number of inhabitants of the jurisdiction or district, according to the
latest federal census or the census information on which the district is based, as certified
by the appropriate filing officer, but not more than $6,000.°

Your request did not include offices/districts of the candidates and committees in question, so the
Commission cannot advise on the exact amounts for contribution limits. However, the
Commission can advise that in-kind contributions count towards the contribution limits. The value
of a non-monetary contribution, such as something tangible or intangible or a service, is its fair
market value.’

For purposes of this opinion, we will assume the contribution limit is $500.00 and there have been
no contributions between the two candidate committees. In scenario one, there is no contribution
limit violation. In this scenario there was an exchange of in-kind contributions between the two
candidate committees. Committee A contributed $250.00 to Committee B, and Committee B
contributed $250.00 to Committee A. Each candidate committee may still contribute $250.00 to
the other.

In scenario two, Committee A made a $500.00 contribution and has reached the limit. Committee
B did not contribute to Committee A. Committee B will be reporting a disbursement of $500.00,
but this is only for accounting purposes to offset the incoming contribution being reported. It will
not count towards the contribution limit for Committee B giving to Committee A.

Conclusion

It is the opinion of the Commission that when candidate committees purchase a joint ad and share
the cost of such ad, there is an exchange of in-kind contributions between the candidate committees
for the portion they did not pay. Similarly, when candidate committees agree to a joint ad and one
candidate committee pays for the full cost for the other committee(s), there is an in-kind
contribution disbursed by the candidate committee paying for the ad and an in-kind contribution
being received by the other committee(s) participating in the joint ad. The exchanged in-kind
contributions count towards the contribution limits. Additionally, the exchanged in-kind
contributions must be considered in determining whether the committees will exceed the threshold
to remain on exempt status.

6 Wis. STAT. § 11.1101(2)(h).
" WIs. STAT. § 11.1105.
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Greve, Colette - ETHICS

From:

Sent: Monday, November 15, 2021 1:04 PM
To: WI Campaign Finance

Cc:

Subject: Joint ads by two candidate committees...

CAUTION: This email originated from outside the organization.
Do not click links or open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Hello,

A_ preparing for their role as a filing officer presented the following question regarding the proper
campaign finance reporting procedures when two candidate committees issue paid advertising that supports both
candidates (e.g., an advertisement that encourages voters to vote for both Candidate A and Candidate B).

The two scenarios:
1. The cost of the advertising is split by the two campaign committees.

a. We assume each committee would report a disbursement equal to their committee’s actual cost.

b. Does each candidate committee also need to recognize an “in-kind” contribution from the other in this
case? (If so, this seems to somewhat limit the ability of the committees to pursue such joint efforts
since the contribution limit between two local candidate committees may be reached quickly.)

c. Any other guidance, recommendation, or resources?

2. The cost of an ad is paid for by Candidate Committee A, but Candidate Committee B is consulted about and
approves the ads, which say, “Vote for A and B.”

a. Presumably, Candidate Committee B needs to report an in-kind contribution, but in what amount—50%
of the cost of the ad? 100%?

b. What about Candidate Committee A’s expenditure report? How would this committee reflect the
expenditure?

c. It appears that the contribution limit between two local candidate committees would apply.

d. Any other guidance, recommendation, or resources? Would Candidate Committee A need to modify its
registration to “advocate” for Candidate B?

Or, is the whole premise somehow problematic such that two candidate committees can’t really do these things?

Thanks in advance for any information you can provide about such joint campaigning.
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