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LOBBYING 

 
The exemption in § 13.621(1)(c) applies only to service on ad hoc advisory 
committees established by state agencies to advise with respect to rule mak-
ing.  Moreover, service on a state board or committee may not be lobbying if 
the individual exercises independent judgement and is not a representative of 
his or her employer.  OEB 92-6  
 
March 24, 1992 
 
Fact 
 
[1] This opinion is based upon this understanding: 
 

Individuals who work in or represent an industry are asked to 
serve on various state government boards, councils, and 
committees. 

 
Question 
 
[2] The Ethics Board understands your question to be: 
 

To what extent, if at all, do Wisconsin's lobbying laws pertain to 
an individual's actions as a member of a state board, council or 
committee? 

 
Discussion 
 
[3] You ask whether § 13.621(1)(e), Wisconsin Statutes,1 exempts service 
on specific boards, councils, and committees from coverage of the lobbying 
law.  No, that provision states that the lobbying law does not pertain to an 
individual's participation as a member of an ad hoc advisory committee 
established by a state agency to advise with respect to rule making.  In 
contrast, the entities about which you ask are statutorily-created agencies. 
 
[4] To the extent that an individual is acting as a member of a state board, 
council, or authority, in an official capacity and not in a representational 
capacity for a private employer or association, the individual's activities in 
attempting to influence legislation or administrative rules is not lobbying on 
                                            
 
1 §13.621(1)(e), Wisconsin Statutes, provides: 
 

13.621 Exemptions. (1) COMPLETE EXEMPTION FOR CERTAIN CONDUCT.   
This subchapter does not apply to the following activities: 
 
(e)  Participation as a member in the deliberations of a committee under s. 
227.13 or any committee of the legislature. 

 



behalf of another.  A member of a board, council or authority who, via his or 
her membership, represents the views of his or her employer with respect to 
the council's development or promulgation of rules is a lobbyist; the 
individual should be licensed and the employer registered.  But if the 
individual exercises independent judgement and is not acting on behalf of his 
or her employer, the individual is not a lobbyist.  The test is whether the 
individual is selected to exercise independent judgement or is a representa-
tive of his or her employer. 
 
Advice 
 
[5] Individuals serving on state boards, councils and authorities are not 
subject to the lobbying law if the individual is selected to exercise 
independent judgement and is not a representative of his or her employer. 
 


