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LEGISLATORS;  

OFFICERS, DIRECTORS AND MEMBERS OF ORGANIZATIONS 
 
Statutes administered by the Ethics Board do not restrict a legislator’s ser-
vice as a member of a corporation’s board of directors, even for pay, as long as 
the legislator is asked to serve for reasons independent of and unrelated to 
holding state office.  If the legislator is asked to serve because of membership 
in the legislature, or if the corporation should employ a lobbyist at any time, 
then the legislator may continue to serve but may not accept any fees or 
compensation for the service.  OEB 92-18   
 
April 28, 1992 
 
 
Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a. You are a member of the legislature and a state public 
official. 

 
b. You have been asked by a Wisconsin corporation to serve on 

its board of directors. 
 
c. The corporation does not employ a lobbyist and is not a 

lobbying principal. 
 

 
Questions 
 
[2] The Ethics Board understands your questions to be: 
 

1. Under laws administered by the Ethics Board, are there any 
restrictions to your serving on the board of directors of a 
corporation? 

 
2. Under laws administered by the Ethics Board, would there 

be any restrictions to your serving on a board of directors of a 
corporation if that corporation employed a lobbyist in the 
future? 

 
 
Discussion and Advice 
 
[3] The provision of the Ethics Code that appears most pertinent to your 
questions is § 19.45(2), Wisconsin Statutes.  That section prohibits a state 
public official from using public office to obtain financial gain or anything of 



substantial value for private benefit.1  This includes a prohibition on the use 
of the prestige of office.2There are no restrictions on your serving as a mem-
ber of a corporation’s board of directors, even for pay, as long as your being 
asked to serve arises for reasons independent of and unrelated to your hold-
ing state office.  If you are being asked to serve because of your membership 
in the legislature, or if the corporation should employ a lobbyist at any time, 
then you may continue to serve but you may not accept any fees or 
compensation for your service.3   
 

                                            
1 §19.45(2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45(2) No state public official may use his or her public position or office to 
obtain financial gain or anything of substantial value for the private benefit 
of himself or herself or his or her immediate family, or for an organization 
with which he or she is associated.  This subsection does not prohibit a state 
public official from using the title or prestige of his or her office to obtain 
contributions permitted and reported as required by ch. 11. 

 
2 9 Op. Eth. Bd. 45, 46 (1987), 21, 22 (1986); 8 Op. Eth. Bd. 61 (1985); 7 Op. Eth. Bd. 22 
(1983). 
 
3   The lobbying law, §13.625, Wisconsin Statutes, provides that no state elected official may 

accept anything of pecuniary value from a principal except in specific circumstances not 
here pertinent. 


