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LOCAL CODE – DISQUALIFICATION;  

LOCAL CODE – IMPROPER USE OF OFFICE 
 
A village board member should not participate in official discussions, 
deliberations and votes with respect to legislation (that is, ordinances and the 
like) affecting his or her real estate interests except to the extent that the 
action affects a whole class of similarly situated interests, the board 
member’s interest is insignificant when compared to all affected interests, 
and the action’s effect on the board member's private interests is neither 
significantly greater nor less than upon other interests affected by the act. 
 
The village board member ought not to participate in quasi-judicial delib-
erations or decision-making such as actions on permits, licenses, rezoning of 
specific parcels, and the like affecting the member's interests or competing 
real estate interests. 
 
In those instances in which the member should refrain from votes, the 
member should also refrain from discussion and deliberations and ask that 
the minutes reflect that the member has withdrawn.  OEB 92-22 
 
June 16, 1992 
 
 
Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a. You are a village attorney. 
 
b. You indicate that an individual who has been elected to the 

Village Board owns options to buy nine lots in subdivisions 
owned by a development company. 

 
 
Questions 
 
[2] The Ethics Board understands your questions to be: 
 

1. May this individual serve as a member of the Village Board? 
 
2. What restrictions, if any, does the Code of Ethics for Local 

Government Officials and Employes impose on the Board 
member’s ability to participate in discussion and votes con-
cerning issues directly affecting the development company or 
subdivisions in the Village? 

 
 



Discussion 
 
[3] The provisions of the Code of Ethics for Local Government Officials 
and Employes most pertinent to the question you have raised are § 
19.59(1)(a), (c) and (d), Wisconsin Statutes.  Section 19.59(1)(a), Wisconsin 
Statutes, provides: 
 

19.59  Codes of ethics for local government officials, 
employes and candidates.  (1)(a)  No local public official may 
use his or her public position or office to obtain financial gain or 
anything of substantial value for the private benefit of himself 
or herself or his or her immediate family, or for an organization 
with which he or she is associated.  This paragraph does not pro-
hibit a local public official from using the title or prestige of his 
or her office to obtain campaign contributions that are permitted 
and reported as required by ch. 11. 

 
[4] Section 19.59(1)(c) and (d), Wisconsin Statutes, provides:  
 

19.59(1)(c) Except as otherwise provided in par. (d), no local 
public official may: 
 1.  Take any official action substantially affecting a mat-
ter in which the official, a member of his or her immediate 
family, or an organization with which the official is associated 
has a substantial financial interest. 
 2.  Use his or her office or position in a way that produces 
or assists in the production of a substantial benefit, direct or 
indirect, for the official, one or more members of the official's 
immediate family either separately or together, or an 
organization with which the official is associated. 
 (d) Paragraph (c) does not prohibit a local public official 
from taking any action concerning the lawful payment of 
salaries or employe benefits or reimbursement of actual and 
necessary expenses, or prohibit a local public official from taking 
official action with respect to any proposal to modify a county or 
municipal ordinance. 

 
[5] First, no provision of the Ethics Code would prohibit any individual 
from serving in a local elected office.  Resolution of the other questions you 
have asked turns on whether the official’s participation in matters would be 
to obtain a personal advantage or, alternatively, to effect some public policy, 
the personal implications of which are purely incidental.1   
 
Creating or modifying an ordinance 
 
[6] The Ethics Board has long taken the position that when an official is 
called upon in a legislative capacity to propose or to act on a legislation, the 
                                            
1  11 Op. Eth. Bd. 9, 10(1989). 
 



official may, consistent with the Ethics Code, participate in an action, even 
though it will affect the official's financial interests, as long as: 
 

A. The legislator’s action affects a whole class of similarly-situated 
interests; 

 
B. The legislator’s interest is insignificant when compared to all 

affected interests in the class; and 
 
C. The legislator’s action’s effect on the legislator’s private interests 

is neither significantly greater nor less than upon other members 
of the class.2 

 
[7] The Ethics Board has held that a lawyer official may participate in the 
promulgation of rules affecting lawyers of which more that 15,000 are 
licensed in Wisconsin.  An official with a financial interest in a business may 
participate in actions that affect businesses generally.  A farmer appointed to 
a board may act on rules establishing or implementing general agricultural 
policy, and a revenue official may act on tax policy except in the rare instance 
in which a provision affects a small number of taxpayers, including the 
official, in a way that differs from its effect on a large segment of Wisconsin’s 
residents.3  
 
[8] On the other hand, a village board member should not participate in the 
creation, repeal, or modification of an ordinance if (1) the change would affect 
the official’s real estate interests in a way that differs significantly from the 
way in which the change would affect the real estate interests of others or (2)  
if there are only a relative handful of affected interests so that the board 
member’s interest is significant compared to the number and nature of other 
interests affected. 
 
Permits, licenses, applications, etc. 
 
[9] With respect to quasi-judicial decisions such as zoning petitions, the 
potential conflict between the village board member’s financial interests and 
the responsibilities of office might be pronounced, particularly with respect to 
competitors.  A village board member should not act in a quasi-judicial 
capacity with respect to either his or her own real estate interests or with 
respect to competing real estate interests.4  
 
 
Advice 

                                            
2  11 Op. Eth. Bd. 9, 10 (1989); 10 Op. Eth. Bd. 13 (1988); 8 Op. Eth. Bd. 38 (1985), 22 

(1984);  
 5 Op. Eth. Bd. 90 (1982), 67, 61 (1981); 4 Op. Eth. Bd. 104 (1981). 
 
3  8 Op. Eth. Bd. 38 (1985). 
 
4  8 Op. Eth. Bd. 33 (1985). 



 
[10] The Ethics Board recommends that a village board member not 
participate in official discussions, deliberations and votes with respect to 
legislation (that is, ordinances and the like) affecting his or her real estate 
interests except to the extent that the action affects a whole class of similarly 
situated interests, the board member’s interest is insignificant when 
compared to all affected interests, and the action’s effect on the board 
member's private interests is neither significantly greater nor less than upon 
other interests affected by the act. 
 
[11] The village board member ought not to participate in quasi-judicial 
deliberations or decision-making such as actions on permits, licenses, 
rezoning of specific parcels, and the like affecting the member's interests or 
competing real estate interests. 
 
[12] In those instances in which the member should refrain from votes, the 
member should also refrain from discussion and deliberations and ask that 
the minutes reflect that the member has withdrawn. 
 
 


