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LOBBYING AND LOBBYISTS 

 
 
With respect to a legislator whose company has already entered into a 
contract with a lobbying organization: 

 
(1) The better course would have been that the company not have entered 
into the contract; 
 
(2) In the future, the legislator should not simultaneously serve in the 
Legislature and enter into a financial relationship with a business or 
organization that pays lobbyists to try to influence state government; and  
 
(3) Although public policy normally favors a legislator’s voting on all 
matters properly addressed by the Legislature, for the remainder of the 
legislative session the legislator should not participate in discussions or 
votes on proposals that would specifically affect the lobbying organization.   

OEB 96-1 (February 22, 1996) 
 
 
Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a. You are a member of the Legislature. 
 

b. You own a company that produces a show designed to sell 
certain products. 

 
c. Your company, through one of its employees, and 

independent of you, solicited a lobbying organization to 
participate in the show. 

 
d. The lobbying organization has contracted to pay your com-

pany a substantial sum in exchange for several expensive 
products, advertising in your company’s magazine, booth 
space, and promotional consideration. 
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Question 
 
[2] The Ethics Board understands your question to be: 
 

Do laws administered by the Ethics Board impose any 
restrictions on this business arrangement? 

 
 
 
Discussion 
 
[3] Wisconsin’s lobbying law, §13.625, Wisconsin Statutes, is pertinent to 
your question.  Reduced to its elements, that section provides: 
 

No lobbying principal  
May furnish 
Anything of pecuniary value 
To an elective state official, and 
 
An elective state official 
May not accept 
Anything of pecuniary value 
From a lobbying principal.1 

                                            
1  Section 13.625, Wisconsin Statutes, provides, in relevant part: 

 
13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 
 *          *          * 
 (b) Furnish to any agency official or legislative employe of the state or to any 
elective state official or candidate for an elective state office, or to the official's, 
employe's or candidate's personal campaign committee: 
 1. Lodging. 
 2. Transportation. 
 3. Food, meals, beverages, money or any other thing of pecuniary value, except 
that a lobbyist may make a campaign contribution to a partisan elective state official 
or candidate for national, state or local office or to the official's or candidate's 
personal campaign committee; but a lobbyist may make a contribution to which par. 
(c) applies only as authorized in par. (c). 
*          *          * 
 (2) No principal may engage in the practices prohibited under sub. (1) (b) and (c).  
This subsection does not apply to the furnishing of transportation, lodging, food, 
meals, beverages or any other thing of pecuniary value which is also made available 
to the general public.  
 (3) No candidate for an elective state office, elective state official, agency official 
or legislative employe of the state may solicit or accept anything of pecuniary value 
from a lobbyist or principal, except as permitted under subs. (1)(b)3 and (c), (2), (4), 
(5), (6), (7), (8) and (9).  No personal campaign committee of a candidate for state 
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[4] The organization is a registered lobbying principal in the State of 
Wisconsin.  You are an elected state official.  The payment of $88,900, called 
for in the contract, is something of pecuniary value that the organization is 
furnishing to your company.  This is so even though your company may be 
furnishing consideration of equal value to the organization.  In this regard, 
the Attorney General has said that the lobbying law’s restriction applies 
equally to situations in which items or services are bought and sold between 
a lobbying principal and an elective state official for fair consideration, as 
well as instances in which a principal gives items or services for free to an 
official. 80 Op. Att’y Gen. 205 (1992); 77 Op. Att’y Gen. 160 (1988) (receipt of 
compensation from a principal in exchange for services rendered is barred by 
the lobbying law).2   
 
[5] The only remaining question is whether, by furnishing money to your 
company, the organization is furnishing that money to you.  You have 
indicated that you own 100% of your company’s stock.  In this circumstance, 
the lobbying law’s prohibition applies to the transaction about which you 
have asked.  The company is, in essence, your corporate alter ego and you are 
the ultimate and direct beneficiary of the company’s transactions.  The Ethics 
Board must look at the reality of the situation.  We have consistently stated 
that the lobbying law prohibits a principal from doing indirectly that which it 
is prohibited from doing directly.3  The Attorney General has stated, in a 
context similar to that presented by your question, that: 

                                                                                                                                  
office may accept anything of pecuniary value from a lobbyist or principal, except as 
permitted for such a candidate under subs. (1) (b) 3 and (c), (2) and (6). 
 

Based on the facts available to us, the Board cannot conclude that the business transaction 
about which you have asked is of a type that the organization makes available to the general 
public and is, thus, exempted under §13.625(2).  It appears to be  a unique promotional 
opportunity, as opposed to generalized mass advertising or promotion.  Moreover, it is a 
business transaction specifically solicited by your company; not a response by your company 
to a bid or request made by the organization for all to respond to. 

 
2  See also, e.g., 1991 Wis Eth Bd 3.  As the Ethics Board has said in the past, the law’s 
apparent purpose is to draw a clear line barring private economic transactions between (1) 
state officials and lobbyists, and (2) businesses and organizations that pay lobbyists to 
influence those same officials.  Thus, the Board has advised that an elected official should not 
participate in an investment opportunity by purchasing stock offered by a lobbyist (1991 Wis 
Eth Bd 3); should not sell stock in a closely held corporation to a lobbyist (1992 Wis Eth Bd 
5); and should not provide professional services to a principal or accept any compensation 
related to services provided by the official’s employer to a principal (1992 Wis Eth Bd 26). 
 
3  See, e.g., 1993 Wis Eth Bd 4; 1992 Wis Eth Bd 2; 1992 Wis Eth Bd 27; 1991 Wis Eth Bd 8. 
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The question of whether a lobbyist who is furnishing something of 
pecuniary value to an official’s employer, relative or corporation is 
actually furnishing the item or service to the state official will always 
be a question of fact.  I agree . . . that the law not only prohibits a 
lobbyist from furnishing things of pecuniary value directly to an 
official, but also prohibits a lobbyist from furnishing those things 
indirectly if the official will receive something of pecuniary value from 
the transaction.  Therefore, an official would not be in violation of the 
law if the official’s employer did business with the lobbyist but the 
official’s compensation from the company was totally unrelated to and 
not determined by the income derived from that business.  On the 
other hand, if the lobbyist were purchasing products from a company 
which employed an official, knowing that the official’s compensation 
from the company would be enhanced by the purchases, a violation of 
the law would occur.  OAG 9-92 (March 23, 1992). 

 
Thus, the lobbying law acts as a bar to the transaction you have described.4 
 
 
 
Advice 
 
[6] The Ethics Board advises: 
 
(1) That the better course would have been that the company had not entered 
into the contract with the lobbying organization;   
 
(2) That in future you not simultaneously serve in the Legislature and enter 
into a financial relationship with a business or organization that pays 
lobbyists to try to influence state government; and  
 
(3) That although public policy normally favors a legislator’s voting on all 
matters properly addressed by the Legislature, for the remainder of the 
legislative session you not participate in discussions or votes on proposals 
that would specifically affect the lobbying organization. 

                                                                                                                                  
 
4  The Board is aware that the transaction about which you have asked has already occurred.  
Because of the Board’s desire to encourage state government officials to seek the Board’s 
counsel in order to address issues in a way that will promote citizen’s confidence in 
Wisconsin’s government, in this instance, in which you have brought a matter to the Board’s 
attention and sought the Board’s advice, the Board prefers to act in a way that will address 
any similar situations in the future, rather than to seek redress for activities that have 
occurred. 


