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LOBBYING 

 
1. The lobbying law does not proscribe an agency official’s membership on a 

lobbying organization’s Board of Directors, or the official’s participation in 
its affairs; and 

 
2. The lobbying law forbids an agency official elected to a lobbying 

organization’s board of directors to accept reimbursement from the 
organization for expenses incurred in attending meetings of the 
organization’s directors because the organization does not reimburse the 
general public for those expenses.  OEB 96-6 (April 12, 1996) 

 
Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 

 
a. You are a state employee whose responsibilities include 

participating in rulemaking activities. 
 
b. You are a member of a large organization. 
 
c. The organization is registered as a lobbying principal in 

Wisconsin. 
 
d. You have been elected to the organization’s board of 

directors. 
 
e. A member of the organization may become a candidate for 

election to the board of directors by filing nomination papers.  
Nomination papers must be signed by 10 or more members of 
the organization. 

 
f. The candidates receiving the greatest number of votes from 

members eligible to vote are elected to the board of directors. 
 
g. The organization reimburses directors for expenses they 

incur in attending the board’s meetings. 
 
Questions 
 
[2] The Ethics Board understands your question to be: 
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Consistent with Wisconsin’s lobbying law may you accept 
reimbursement from a lobbying organization for expenses you 
incur in attending meetings of the organization’s board of 
directors? 

 
Discussion 
 
[3] Wisconsin’s lobbying law, §13.625, Wisconsin Statutes, reduced to its 
elements, provides: 
 

No lobbying principal 
May furnish 
Food, meals, beverages, money or 
Anything of pecuniary value 
To an agency official, and 
 
No agency official 
May solicit or accept 
From a lobbying principal 
Anything that the principal is prohibited from furnishing.1 
 

                                            
1    Section 13.625, Wisconsin Statutes, provides: 
 

13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 
*          *          * 
 (b) Furnish to any agency official or legislative employe of the state or to any 
elective state official or candidate for an elective state office, or to the official's, 
employe's or candidate's personal campaign committee: 
 1. Lodging. 
 2. Transportation. 
 3. Food, meals, beverages, money or any other thing of pecuniary value, except 
that a lobbyist may make a campaign contribution to a partisan elective state official 
or candidate for national, state or local office or to the official's or candidate's 
personal campaign committee; but a lobbyist may make a contribution to which par. 
(c) applies only as authorized in par. (c). 
*          *          * 
 (2) No principal may engage in the practices prohibited under sub. (1) (b) and (c).  
This subsection does not apply to the furnishing of transportation, lodging, food, 
meals, beverages or any other thing of pecuniary value which is also made available 
to the general public.  
 (3) No candidate for an elective state office, elective state official, agency official 
or legislative employe of the state may solicit or accept anything of pecuniary value 
from a lobbyist or principal, except as permitted under subs. (1)(b)3 and (c), (2), (4), 
(5), (6), (7), (8) and (9).  No personal campaign committee of a candidate for state 
office may accept anything of pecuniary value from a lobbyist or principal, except as 
permitted for such a candidate under subs. (1) (b) 3 and (c), (2) and (6). 
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[4] You have stated as a matter of fact that you are an agency official; that 
is, you are a state employee whose responsibilities include participation in 
rulemaking.  As long as these activities are not limited to clerical, secretarial, 
or ministerial actions you are an agency official within the meaning of 
§13.62(3), Wisconsin Statutes.  The organization of which you are a member 
is a registered lobbying principal.  Food, drink, transportation and lodging, or 
reimbursement therefor, have pecuniary value.  The organization’s giving you 
these items is a furnishing.  This is so even if the furnishing only makes you 
whole.2   This is not the end of our inquiry because you suggest that the 
organization’s payment of expenses incurred in connection with attendance 
at meetings of its board of directors is available to the general public.  Section 
13.625(2), Wisconsin Statutes, specifically provides: 
 

This subsection does not apply to the furnishing of transportation, 
lodging, food, meals, beverages or any other thing of pecuniary value 
which is also made available to the general public. 
 

[5] In your letter, you have presented a number of facts that you suggest 
establishes that election to the lobbying organization’s board of directors is 
something that is available to the general public.  The organization’s 
members include a large number of individuals.  Eligibility for election to the 
board of directors is available to any member who can obtain the requisite 
signatures and votes from other members of the organization.  State officials 
receive no preference either in their ability to join the organization or in 
standing for election to the board of directors. 
 
[6] The lobbying law does not prohibit your holding a membership or office 
in the organization. The lobbying law does prohibit the organization’s 
provision of food, lodging, and transportation to an agency official for 
attending board of directors’ meetings.  Although the organization may fur-
nish these items to directors, the organization does not furnish food, 
transportation, lodging, or reimbursement to the general public who attend 
its meetings.3 

                                            
2   The Attorney General has opined that the word “furnish,” as used in the lobbying law, 

includes both giving gratuitously as well as exchanging something for fair value, such as 
labor for compensation.  80 Op. Att’y Gen. 205 (1992). 

 
3   The phrase “general public” need not be interpreted as including everyone in the world 
or even all residents of Wisconsin.  On the other hand, something is not made available to 
the general public simply because the prerequisites to receiving it do not turn on state 
employment.  Something is available to the general public only if it is accessible to the 
general public.  See American Mut. Liability Ins. Co. v. Fisher, 58 Wis. 2d 299, 303, 206 
N.W.2d 152 (1973). 
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Advice 
 
[7] The Ethics Board advises: 
 
(1) the lobbying law does not proscribe your membership on a lobbying 

organization’s board of directors, or your participation in its affairs; and 
 
(2) the lobbying law forbids you to accept reimbursement from the a lobbying 

organization for expenses you incur in attending meetings of the 
organization’s board of directors because the organization does not 
reimburse the general public for those expenses. 

 

                                                                                                                                  
80 Op. Att’y Gen. 205 (1992). 
 
In contrast to the organization’s  provision of expenses to members of the board of directors, 
the organization’s offer of  insurance benefits, books, videos, programs and the like appear 
consistent  with the lobbying law to the extent the organization offers them to large 
audiences such as the organization’s membership. 


