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IMPROPER USE OF OFFICE; LOBBYING AND LOBBYISTS; 

SOLICITATION 
 
The Ethics Board advises, consistent with laws it administers, that: 

(1) a state agency may use state resources in connection with its 
hosting of a convention of a national organization in Wisconsin; 
and 

(2) state public officials associated with the agency, and the agency’s 
employees may not, either orally or in writing, personally solicit 
contributions from a lobbyist, an employee of a lobbying 
organization, or an employee of a business or organization that is 
regulated by or does business with the agency.   

 
 

Facts 
 
¶ 1 This opinion is based upon these understandings: 

a. You are the legal counsel a state agency, on whose behalf 
you write. 

b. A national association is holding a national convention in 
Wisconsin in 1998. 

c. The state agency is co-hosting the convention. 

d. At the request of the agency, the Department of Tourism is 
soliciting and receiving contributions on behalf of the state 
to help host the convention. 

 
 

Question 
 
¶ 2 The Ethics Board understands your question to be: 

May the state public officials associated with the agency use 
the title and prestige of their state offices, and state resources, 
to solicit contributions to the Department of Tourism in 
support of the convention? 
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Discussion 
 
¶ 3 In general, state agency involvement in hosting a conference of an 
organization of state governments or government officials raises two issues: 
(1) use of state resources and (2) solicitation of private sponsors. 

USE OF STATE RESOURCES 

¶ 4 The Ethics Code provides that no state public official may use his or 
her office or position to obtain anything of substantial value for the private 
benefit of an organization with which the official is associated or to obtain 
unlawful benefits for another.1  In addition, it is a well-established principle 
of law that public funds may be expended only for a public purpose.2   

¶ 5 The state agency on whose behalf you have written decided to co-
sponsor the convention about which you have asked.3  The Department of 
Tourism has agreed to assist the agency to host the convention pursuant to 
§19.56(3)(em), Wisconsin Statutes.4  The Ethics Board is reluctant to 
second-guess the determination of a state agency, made through applicable 

                                            
1 Section 19.45(2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45(2) No state public official may use his or her public position or office to 
obtain financial gain or anything of substantial value for the private benefit of 
himself or herself or his or her immediate family, or for an organization with 
which he or she is associated.  This subsection does not prohibit a state public 
official from using the title or prestige of his or her office to obtain contributions 
permitted and reported as required by ch. 11. 

 
Section 19.45(5), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45(5) No state public official may use or attempt to use the public position held 
by the public official to influence or gain unlawful benefits, advantages or 
privileges personally or for others. 

 
2 See, e.g., Hopper v. City of Madison, 256 N.W.2d 139 (1977); Wisconsin Solid Waste Recy-
cling Authority v. Earl, 235 N.W.2d 648 (1975); State ex rel. Warren v. Nusbaum, 208 
N.W.2d 780 (1973). 
 
3 Many state agencies, including the legislature, belong to national organizations of state 
government bodies or officials.  Similarly, many state agencies sponsor the type of confer-
ence about which you have asked and authorize employees to attend such conferences. 
 
4 Section 19.56(3)(em), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.56(3) Notwithstanding s.19.45: 
    (em) A state public official who is an officer or employe of the department of 
tourism may solicit, receive and retain on behalf of the state anything of value for 
the purpose of hosting individuals in order to promote tourism. 
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agency procedures, that sponsoring or participating in a conference of state 
governments or government officials is for the benefit of the state and an 
appropriate expenditure of state funds and resources.5  The Board does not 
possess information that would tend to rebut the department’s conclusion 
that its use of state resources in connection with its sponsorship of the 
conference is primarily for a lawful public benefit and purpose.  Thus, using 
state resources in co-sponsoring the convention appears to be for a lawful 
public, rather than a private, benefit and, therefore, consistent with laws 
administered by the Ethics Board. 

SOLICITATION 

¶ 6 Both the Ethics Code and Wisconsin’s lobbying law apply to 
solicitation by state officers and employees.   

Ethics Code 
¶ 7 Reduced to its element, §19.45(2), Wisconsin Statutes, provides that: 

No state public official 
May use his or her public position or office 
To obtain financial gain or anything of substantial value 
For the private benefit  
Of an organization with which the official is associated.6 

¶ 8 Your question concerns state public officials.  Using the title or 
prestige of office, or state resources, to solicit contributions to the 
convention is a use of office.8  A contribution to the conference is something 
of substantial value.9  State public officials’ soliciting contributions to the 
convention is primarily for the benefit of the state, and not a private 
benefit.  Therefore, the restriction in §19.45(2) does not apply. 

                                            
5 1998 Wis Eth Bd 2, ¶5; 1997 Wis Eth Bd 3, ¶¶5 and 6. 
 
6 Section 19.45(2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45(2) No state public official may use his or her public position or office to 
obtain financial gain or anything of substantial value for the private benefit of 
himself or herself or his or her immediate family, or for an organization with 
which he or she is associated.  This subsection does not prohibit a state public 
official from using the title or prestige of his or her office to obtain contributions 
permitted and reported as required by ch. 11. 

 
 
8 1994 Wis Eth Bd 1, ¶5; 1991 Wis Eth Bd 6; 10 Op. Eth. Bd. 47 (1988); 9 Op. Eth. Bd.45 
(1987); 9 Op. Eth. Bd. 21 (1986). 
 
9 Substantial value is something more than token or inconsequential value.  1995 Wis Eth 
Bd 5, ¶6; 7 Op. Eth. Bd. 2 (1983). 
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¶ 9 Reduced to its elements, §19.45(3), Wisconsin Statutes, provides that: 

No state public official  
May solicit or accept anything of value 
That could reasonably be expected to influence the official’s 

judgment or actions.10   

¶ 10 Your question concerns state public officials.  This prohibition applies 
whether contributions that are solicited are directed toward the official’s 
own benefit or to the benefit of another.11  The statutory bar extends to the 
solicitation or acceptance of contributions to a state agency.12  Moreover, it 
applies whether an official solicits funds personally or through the agency’s 
employees acting at the official’s behest.13 

¶ 11 Section 19.45(3)’s application depends on an objective, not a subjec-
tive standard; it proscribes an official’s solicitation of anything of value if an 
impartial observer could reasonably expect the response to the solicitation 
to influence the official’s judgment in matters related to his or her office.14  
It  is unreasonable to think that an official’s actions or judgment would be 
influenced by contributions given by persons with respect to whom the offi-
cial’s office does not exercise any action at all or only ministerial action or 
where the contributions are only of modest value.15  However, the Board 
has repeatedly advised that state officials not solicit contributions from 
individuals or entities that are likely to be materially affected by laws or 

                                            
10 Section 19.45(3), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45(3) No person may offer or give to a state public official, directly or indi-
rectly, and no state public official may solicit or accept from any person, directly 
or indirectly, anything of value if it could reasonably be expected to influence the 
state public official's vote, official actions or judgment, or could reasonably be con-
sidered as a reward for any official action or inaction on the part of the state pub-
lic official.  This subsection does not prohibit a state public official from engaging 
in outside employment. 

 
11 1996 Wis Eth Bd 14, ¶ 6; 1995 Wis Eth Bd 7; 1994 Wis Eth Bd 1; 4 Op. Eth. Bd. 93 
(1981); 4 Op. Eth. Bd. 51 (1980).   
 
12 1996 Wis Eth Bd 14, ¶6; 1995 Wis Eth Bd 7; 10 Op. Eth. Bd. 31 (1988); 9 Op. Eth. Bd. 9 
(1986); 7 Op. Eth. Bd. 19 (1983).   
 
13 1996 Wis Eth Bd 14, supra, ¶6. 
 
14 1996 Wis Eth Bd 14, supra, ¶7; 4 Op. Eth. Bd. 93, supra; 4 Op. Eth. Bd. 51, supra.   
 
15 1992 Wis Eth Bd 23; 7 Op. Eth. Bd. 19 (1983); 4 Op. Eth. Bd. 51, supra.   
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rules which the official’s agency is called upon to interpret or apply or that 
do business with the agency.16   

¶ 12 In this instance, the Ethics Board recommends that the agency not 
solicit contributions from individuals or entities that are likely to be 
materially affected by laws or rules, if any, which the agency is called upon 
to interpret or apply or that do business with the agency.  We recommend 
that the same standard be followed by all the employees of the department 
and that they not be directed to solicit contributions from an organization 
or business that is regulated by or does business with the agency.  Rather, 
such solicitation may be undertaken by the Department of Tourism.17 
 
Lobbying law 
¶ 13 Section 13.625(3), Wisconsin Statutes, reduced to its elements, 
provides: 

No agency official  
May solicit 
Anything of pecuniary value  
From a lobbyist or a business or organization that employs a 

lobbyist.18   

¶ 14 An agency official means any agency employee whose responsibilities 
involve rule-making activities that are other than clerical.19  Under §13.625 
of the lobbying law, once it is established that the parties include an agency 
official and either a lobbyist or an organization that employs a lobbyist, no 
further analysis is required -- the agency official should not solicit money, 
either personally or through agency employees acting at the official’s 

                                            
16 10 Op. Eth. Bd. 31, supra; 7 Op. Eth. Bd. 9 (1983).  This would include businesses and 
organizations regulated by your agency.  1992 Wis. Eth. Bd. 23, supra; 9 Op. Eth. Bd. 9 
(1986).  To do otherwise works against an official’s impartiality and harms the agency’s 
credibility.  10 Op. Eth. Bd. 31, supra. 
 
17 See n.4, supra. 
 
18 Section 13.625(3), Wisconsin Statutes, provides, in relevant part: 
 

13.625(3) No candidate for an elective state office, elective state official, agency 
official or legislative employe of the state may solicit or accept anything of pecuni-
ary value from a lobbyist or principal, except as [specifically] permitted. 

 
19 Section 13.62(3), Wisconsin Statutes, provides: 
 

13.62(3) “Agency official” means a member, officer, employe or consultant of any 
agency who as part of such person’s official responsibilities participates in any 
administrative action in other than a solely clerical, secretarial or ministerial 
capacity. 
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behest, from a lobbyist or an organization that employs a lobbyist.20  That 
may be done by the Department of Tourism.21   
 
 
Advice 
 
¶ 15 The Ethics Board advises, consistent with laws it administers, that: 

(1) the state agency may use state resources in connection with its 
hosting of the convention in Wisconsin; and 

(2) state public officials associated with the agency, and the agency’s 
employees may not, either orally or in writing, personally solicit 
contributions from a lobbyist, an employee of a lobbying 
organization, or an employee of a business or organization that is 
regulated by or does business with the agency.   

 
WR1007 

                                            
20 1996 Wis Eth Bd 14, ¶6.  The Ethics Board has consistently held that the law does not 
sanction doing through an agent what the statute prohibits doing directly.  
1996 Wis Eth Bd 5, ¶8; 1992 Wis Eth Bd 29, ¶4; 1992 Wis Eth Bd 27, ¶7; 80 Op. Att’y Gen. 
205 (1992).¶ 
 
21 Section 13.625(10), Wisconsin Statutes, provides: 
 

13.625 (10) This section does not apply to the solicitation, acceptance, or 
furnishing of anything of pecuniary value by the department of tourism, or to a 
principal furnishing anything of pecuniary value to the department of tourism, 
under s. 19.56 (3) (em) or (f) for the activity specified in s. 19.56 (3) (em). 

 


