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IMPROPER USE OF OFFICE;  

MEALS, LODGING, TRAVEL, AND ENTERTAINMENT 

 
 
The Ethics Board advises: 

[1] A state public official may accept for the official and for the 
official’s spouse transportation, lodging, meals, food, and 
beverages, or reimbursement of actual and reasonable costs, 
from a national association of which the official’s state 
agency is a member, for attendance at the association’s 
meetings to the extent that the official can clearly and 
convincingly demonstrate that the association’s payments 
are received on behalf of, and primarily for the benefit of, the 
state and not primarily for private benefit. 

[2] In the normal course of business and in the absence of evi-
dence to the contrary, the Ethics Board will defer to a state 
agency’s determination of whether the provision of travel 
costs for an official or an official’s spouse by a national 
association of which the state agency is a member is 
primarily of benefit to and on behalf of the state. 

 
 

Facts 

¶ 1 This opinion is based upon these understandings: 

a. You are a state public official in a state agency. 

b. The agency is a member of a national association. 

c. You serve as the agency’s representative to the association. 

d. The association is administered by an executive committee 
composed of officials of member agencies. 

e. You have been elected to the executive committee. 

f. The association typically pays the cost of travel, hotels, and 
meals for executive committee members attending 
association meetings. 

g. In addition, the association encourages executive committee 
members to bring a spouse or a “significant other” to meet-
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ings and pays the cost of travel, hotels and meals for that 
individual. 

 
 

Questions 

¶ 2 The Ethics Board understands your questions to be: 

1. Do laws administered by the Ethics Board prohibit your 
accepting the association’s payment of your expenses in 
attending association meetings? 

2. Do laws administered by the Ethics Board prohibit your 
accepting the association’s payment of your spouse’s expenses in 
accompanying you to association meetings? 

 
 
Discussion 

¶ 3 The two statutes most pertinent to your question are §§19.45(2) and 
19.45(3m), Wisconsin Statutes.  Section 19.45(2), Wisconsin Statutes, reduced 
to its elements, provides: 

No state public official 
May use his or her public position or office 
To obtain anything of substantial value 
For the private benefit  
Of the official or a member of the official’s immediate family.1 

Section 19.45(3m), Wisconsin Statutes, provides: 

No state public official 
May accept or retain 
Any transportation, lodging, meals, food, or beverage, or  
    reimbursement therefor 
Except in accordance with §19.56(3), Wisconsin Statutes.2 

                                            
1 Section 19.45(2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

§19.45(2) No state public official may use his or her public position or office to 
obtain financial gain or anything of substantial value for the private benefit of 
himself or herself or his or her immediate family, or for an organization with which 
he or she is associated.  This subsection does not prohibit a state public official from 
using the title or prestige of his or her office to obtain contributions permitted and 
reported as required by ch. 11. 
 

2 Section 19.45(3m), Wisconsin Statutes, provides: 
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Section 19.45(3m) 
¶ 4 You are a state public official.3  Section 19.45(3m) prohibits your 
acceptance of transportation, lodging, meals, food, and beverages, or 
reimbursement therefor, unless a specific exception in §19.56(3), Wisconsin 
Statutes, applies.4  The most pertinent exception is §19.56(3)(c).  It permits 

                                                                                                                                  
 

§19.45(3m) No state public official may accept or retain any transportation, lodg-
ing, meals, food or beverage, or reimbursement therefor, except in accordance with 
s. 19.56(3).   
 

3 Section 19.42(13)(c), Wisconsin Statutes, provides: 
 

§19.42(13) "State public office" means: 
    (c) All positions identified under s. 20.923(2), (4), (4m), (6)(f) to (h) and (8) to (10), 
except clerical positions. 
 

4 Section 19.56(3), Wisconsin Statutes, provides: 
 

§19.56(3) Notwithstanding s. 19.45:  
    (a) A state public official may receive and retain reimbursement or payment of 
actual and reasonable expenses and an elected official may retain reasonable com-
pensation, for a published work or for the presentation of a talk or participation in 
a meeting related to a topic specified in sub. (1) if the payment or reimbursement is 
paid or arranged by the organizer of the event or the publisher of the work.   
    (b) A state public official may receive and retain anything of value if the activity 
or occasion for which it is given is unrelated to the official's use of the state's time, 
facilities, services or supplies not generally available to all citizens of this state and 
the official can show by clear and convincing evidence that the payment or 
reimbursement was unrelated to and did not arise from the recipient's holding or 
having held a public office and was paid for a purpose unrelated to the purposes 
specified in sub. (1).   
    (c) A state public official may receive and retain from the state or on behalf of the 
state transportation, lodging, meals, food or beverage, or reimbursement therefor or 
payment or reimbursement of actual and reasonable costs that the official can show 
by clear and convincing evidence were incurred or received on behalf of the state of 
Wisconsin and primarily for the benefit of the state and not primarily for the 
private benefit of the official or any other person. 
    (d) A state public official may receive and retain from a political committee under 
ch. 11 transportation, lodging, meals, food or beverage, or reimbursement therefor 
or payment or reimbursement of costs permitted and reported in accordance with 
ch. 11. 
    (e) A state public official who is an officer or employe of the department of com-
merce may solicit, receive and retain on behalf of the state anything of value for the 
purpose of any of the following: 
    1. The sponsorship by the department of commerce of a trip to a foreign country 
primarily to promote trade between that country and this state that the 
department of commerce can demonstrate through clear and convincing evidence is 
primarily for the benefit of this state. 
    2. Hosting individuals in order to promote business, economic development, 
tourism or conferences sponsored by multistate, national or international associa-
tions of governments or governmental officials. 
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an official to receive and retain transportation, lodging, meals, food, and 
beverages, or reimbursement of actual and reasonable costs, that “the official 
can show by clear and convincing evidence were incurred or received on 
behalf of the state of Wisconsin and primarily for the benefit of the state and 
not primarily for the private benefit of the official or any other person.”5  You 
are likely to be able to make that showing if your department determines 
that your service on the association’s executive committee is of benefit to it 
and the state, and decides that you should attend association meetings.6   

¶ 5 It may be difficult for you to demonstrate that your spouse’s atten-
dance at a meeting of the association is primarily for the benefit of the State 
of Wisconsin rather than for a private benefit; nevertheless, if your 
department determines that your spouse’s attendance is primarily for the 
benefit of and on behalf of the state, we will, in the normal course of business 
and in the absence of evidence to the contrary, defer to your department’s 
determination. 

Section 19.45(2) 
¶ 6 As noted above, you are a state public official.  Payments for travel, 
food and lodging have substantial value7 unless the payments are permitted 
under §19.56(3), Wisconsin Statutes.8  If you can establish that §19.56(3)(c) 
                                                                                                                                  

    (em) A state public official who is an officer or employe of the department of 
tourism may solicit, receive and retain on behalf of the state anything of value for 
the purpose of hosting individuals in order to promote tourism. 
    (f) A state public official may receive and retain from the department of com-
merce anything of value which the department of commerce is authorized to 
provide under par. (e) and may receive and retain from the department of tourism 
anything of value which the department of tourism is authorized to provide under 
par. (em). 
 

5 A meeting of the association is not a meeting on a topic related to §19.56(1); that is, a 
meeting “to discuss and to interpret legislative, administrative, executive, or judicial 
processes and proposals and issues initiated by or affecting a department or the judicial 
branch.”  Thus, §19.56(3)(a) does not apply.  Because your receipt of expenses in connection 
with serving on the association’s executive committee is related to your holding state office, 
§19.56(3)(b) does not apply. 
 
6 1997 Wis Eth Bd 3, ¶5; 1995 Wis Eth Bd 2, ¶6. 
 
7 Something is of substantial value if it is of more than token or nominal value.  1997 Wis 
Eth Bd 13, ¶4; 7 Op. Eth. Bd. 2 (1983); 5 Op. Eth. Bd. 99 (1982); 5 Op. Eth. Bd. 73 (1981). 
 
8 Section 19.42(1), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.42 Definitions.  In this subchapter: 
    (1) "Anything of value" means any money or property, favor, service, payment, 
advance, forbearance, loan, or promise of future employment, but does not include 
compensation and expenses paid by the state, fees and expenses which are permit-
ted and reported under s. 19.56, political contributions which are reported under 
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applies, neither §19.45(3m) nor §19.45(2) will be an obstacle to the accep-
tance of travel costs to attend the association’s meeting.  If the travel costs 
are not primarily for the benefit of the state of Wisconsin, you should not 
benefit from the association’s payment of your costs because your doing so 
would amount to a use of your government position for a private benefit.9   
 
 
Advice 

¶ 7 The Ethics Board advises: 

[1] You may accept for yourself and for your spouse transporta-
tion, lodging, meals, food, and beverages, or reimbursement 
of actual and reasonable costs, from the association, for 
attendance at its meetings to the extent that you can clearly 
and convincingly demonstrate that the association’s 
payments are received on behalf of, and primarily for the 
benefit of, the state and not primarily for private benefit.    

[2] In the normal course of business and in the absence of evi-
dence to the contrary, the Ethics Board will defer to your 
department’s determination of whether the association’s 
provision of travel costs for you or your spouse is primarily of 
benefit to and on behalf of the state.   

WR1014 

                                                                                                                                  
ch. 11, or hospitality extended for a purpose unrelated to state business by a person 
other than an organization. 
 

9 1992 Wis Eth Bd 7, ¶4; 1992 Wis Eth Bd 4, ¶4. 
 
We note that your state agency could pay the travel expenses associated with your or your 
spouse’s attendance at association meetings if it determines that such attendance serves a 
public purpose.  See,  e.g., State ex rel. Warren V. Nusbaum, 59 Wis. 2d 391, 421, 208 N.W.2d 
780 (1973); State ex rel. Wisconsin Dev. Authority v. Dammann, 228 Wis. 147, 183, 277 N.W. 
278, 280 N.W. 698 (1938).  Section 19.45(2) does not restrict the acceptance of expenses paid 
by the state; §19.42(1) defines “anything of value” to exclude “expenses paid by the state.”  
Nothing in the Ethics Code precludes the association from reimbursing the state for the 
state’s payment of your or your spouse’s expenses. 
 


